5 Şubat 2014 Çarşamba

Bebeklerde Pişiğin Sık Görüldüğü Durumlar


Bazı durumlarda bebeklerde pişik çok daha sık rastlanabilir. Bu durumlarda pişik oluşumunu önlemek için çok daha dikkatli davranmak yararlı olacaktır. Bebeklerde pişiğin sık görüldüğü durumlar:

 

v  Katı gıdalara geçilmesi sırasında,

v  Anne sütünün kesilme sürecinde,

v  Diş çıkarma dönemlerinde,
 
 

v  İshal gibi hastalıkların olduğu dönemlerde,

v  Antibiyotik gibi ilaçların kullanılması gereken dönemlerde,

v  İnek sütünün ilk defa tüketileceği dönemlerde pişik durumu daha sık ortaya çıkabilir.

 

Bu gibi dönemlerde bebeğin yakından takip edilmesi ve pişik gibi durumların engellenmesi oldukça önemlidir.

Bebeklerde Pişik Belirtileri Nelerdir?


Bebeklerde pişiğin bir dizi belirtisi vardır ve bunları ayırt etmek çoğu zaman çok zor değildir. Genellikle bu belirtiler hafif şekilde başlar ve zamanla müdahale edilmediği takdirde artarak devam eder. Bebeklerde pişik belirtileri:

 

v  Bebekte bezin sarılmış olduğu bölgede hafif kızarıklıklar,

v  Bazı durumlarda bu bölgede kabarcıklar ve içi su dolu sivilce benzeri yapılar,


v  Cildin çoğu zaman kızarık ve nemli olması,

v  Bez bölgesinde yaralar ve sivilce benzeri oluşumlar,

v  Derinin pul pul olması sayılabilir.

 

Bu tip belirtiler her zaman pişik sorununa işaret etmese de çoğu zaman pişikle ilgili bir sıkıntının habercisi olabilir.

4 Şubat 2014 Salı

Bebeklerde Pişik Neden Olur?


Bebeklerde pişik neden olur sorusunun cevabı olarak çok sayıda farklı şey sayılabilir. Tabi ki burada asıl iş anne ve babaya düşmekte, çünkü bu faktörleri en iyi şekilde analiz etmek ve çözüm yolları bulmak onlara kalıyor. Pişiğe neden olan başlıca faktörler:

 

v  Uygun bebek bezi kullanılmaması,

v  Bebeğin bedenine uygun bez seçilmemesi,

v  Uzun süre altının değiştirilmemesi,

v  Alt temizliğinde hijyen kurallarına uyulmaması,

v  Bebeğin cildine uygun olmayan ıslak mendillerin kullanılması,

v  Bebeğin altı temizlendikten sonra yeterince kurulanmaması,

v  Mevsime uygun kıyafetler seçilmemesi,

v  Naylon ve sentetik gibi hava geçirmeyen kıyafetler giydirilmesi,
 

 

v  Çeşitli ilaçlar ve antibiyotikler,

v  Özellikle asitli yiyecekler, içecekler ve doğal olmayan besinler,

v  Bazı hastalıklar ve çeşitli mineral eksiklikleri,

v  Temizlik amacıyla kullanılan sabun ve deterjanlar,

v  Alerjen özellik gösteren çeşitli kimyasal maddeler sayılabilir.

 

Bu gibi durumlar konusunda dikkatli davranılması ve hassas olunması bebeklerde pişik oluşumunu büyük ölçüde engelleyecektir.

Bebeklerde Pişik Nasıl Geçer?


 
Bende 1 yaşında bir bebeğe sahip birisi olarak bebeklerde pişik oldukça sıkıntılı bir durumdur ve bazı pişiklerde durum ne yaparsanız yapın sürekli daha kötüye gidebilir. Tabi bu hem anne ve babalar için hem de bebek için oldukça yıpratıcı olabilir. Peki bebeklerde pişik nasıl geçer sorusuna nasıl cevap verilebilir. Bu konuda sadece kendi deneyimimi paylaşmak istiyorum.

 

v  Başlangıçta her şey normaldi ve pişik diye bir sorunumuz yoktu ancak zamanla durum tersine döndü ve biz bu durumun geçici olduğunu düşünürken durum daha da kötü bir hal almaya başladı.

v  Tabi böyle durumlarda insan internetten bazı bilgilere ulaşmaya çalışıyor. Sonuçta bebeğin altını temizlerken ıslak mendil yerine ılık su ve pamuk kullanmanın daha doğru olabileceğini, ayrıca bebeğin altı temizlendikten sonra mutlaka çok iyi bir şekilde kurulanması gerektiğini öğrendim.

v  Sonrasında bebek bezlerinin pişiğe neden olabildiğini ve bu durumun ancak deneme yanılma yöntemi ile tespit edilebileceğini ve en uygun bezin bu şekilde belirlenebileceği ortaya çıktı.

v  Ayrıca organik sızma zeytinyağın bebeklerde pişik için önemli bir çözüm olduğu ve zeytinyağı kullanmadan önce bir miktar kızdırmak ve soğuduktan sonra kullanmak oldukça önemlidir.

v  Bu işlemler sırasında hijyen kurallarına uymak çok önem taşıyor.
 
 

v  Ancak bunlara rağmen bazı pişikler çok zorlayıcı olabiliyor. Kortizon içeren kremler dahi kullanıldığında bana mısın demeyen pişikler olabiliyor. Böyle durumlar için kullanmaya başladığımız tamamen organik ABD’den ithal bir kremde mevcut, gerçi fiyatı biraz fazla gibi gelse de almış olduğum birçok kremin paralarını düşündüğümde her türlü pişiğe iyi gelen bir krem bulmak ve kullanmak oldukça iyi gelmişti.

v  Tabi bu krem sizin derdinize derman olur mu bilmem, zaten kremin adını buradan paylaşmayacağım ama isteyen kimseler için yorum bölümüne not yazarsanız kremin ismini size iletebilirim.

 

Bunlar sadece pişik sorununa karşı yapmış olduğumuz bazı uygulamalar. Tabi herkesin bu konuda yaşadığı deneyimler birbirinden farklı olabilir. Umarım yazdıkların sizin sorunlarınız için çözüm sunabilmiştir.  

Bebeklerde Pişik Nasıl Önlenir?


Bebeklerde pişik sıkıntılı bir durumdur ve alınabilecek bazı önlemlerle bu durumdan kurtulmak mümkündür. Bebeklerde pişik için alınabilecek önlemler:

 

v  Yeni doğan bebeklerde çok daha sık olmak kaydıyla bezler belirli periyotlarla değiştirilmelidir.

v  Bebeğin cildine uygun terletmeyecek ve hava alacak bezler kullanılmalıdır.

v  Kumaş bezler kullanılıyor ise bu bezlerin yıkanması sırasında kullanılan sabun ve deterjanlar bebek cildine dost olmalıdır.

v  Eğer bebeğin altının temizlenmesi için ıslak mendil tercih edilecekse alkolsüz, bebek cildine uygun ve yumuşak ıslak mendiller tercih edilmelidir.

v  Islak mendiller bebeğinizin cildine uygun değilse bu durumda ılık su ve pamuk ile bebeğinizin altını temizlemeyi tercih edebilirsiniz.

v  Bebeğin altını temizlendikten sonra mutlaka temizlenen kısımlar yumuşak ve pamuk bir bez ya da havlu ile kurulanmalıdır.
 
 

v  Bebeğin altını bağlamadan önce mevsim koşullarına göre bir süre beklemek ve bez içerisinde kalmış kısımları havalandırmak pişiği önlemeden yardımcı olabilir.

v  Pişik önleyici kremler kremin kullanma talimatına uygun olarak kullanılabilir.

v  Bez çok sıkı olmayacak şekilde bağlanmalıdır. Bu şekilde bezlerin neden olduğu pişikler önlenebilir.

v  Bebeklere mümkün olduğu kadar terletmeyecek kumaşlardan elbiseler giydirilmeli ve mevsime uygun kıyafetler tercih edilmelidir.

v  Temizlik kurallarına uyulmalı ve bebeklerin altlarını değiştirmeden ve değiştirdikten sonra mutlaka eller yıkanmalıdır.

v  Bebeğin ya da annenin kullanmış olduğu bazı ilaçlar bebeklerde pişiğe neden olabilmektedir. İlaç kullanımlarında bu hususa dikkat edilmelidir.

v  Genel olarak asit içeriği yüksek olan domates gibi bazı gıdaların tüketilmesi bebeklerde pişiğe neden olabilir. Ayrıca inek sütü, kutu meyve suları, çikolata, şeker, konserve, asitli içecekler, gıda boyaları kullanılan yiyecekler bebeklerde pişiğe neden olabilmektedir. Bu tür gıdalardan uzak durmak pişiğin önlenmesi açısından oldukça önemlidir.

v  Ayrıca bebeklere ek gıdalar verileceğinde bunlar azar azar ve dikkat edilerek verilmelidir.

 

Bu konulara dikkat bebeklerde pişiğin önlenmesi açısından oldukça önemlidir.    

Bebeklerde Pişik Nedenleri


Bebeklerde pişik nedenleri olarak aşağıdaki maddeleri sayabiliriz:

 

v  Bebeğin idrarı

v  Bebeğin dışkısı

v  Çeşitli alerjenler

v  Sabunlar ve temizlikte kullanılan çeşitli maddeler

v  Kullanılan ilaçlar ve çeşitli kremler

v  Annenin veya bebeğin tüketmiş olduğu çeşitli besinler

v  Hijyen kurallarına dikkat etmemek

v  Uygun bebek bezi kullanılmaması

v  Bebek bezinin belirli aralıklarla değiştirilmemesi

v  Bebeğe giydirilen ve cildin hava almasına engel olan kıyafetler

v  İshal, çeşitli enfeksiyon hastalıkları ve antibiyotik kullanımı

v  Mineral eksikliği

 


Görüldüğü gibi bebeklerde pişiğin çok sayıda nedeni vardır. Önemli olan yapılan takipler ile bu nedenleri tespit etmek ve pişiği önlemek için gerekli uygulamaları yapmaktır. Bebeklerde pişiğin nedenlerinin bilinmesi çözüm açısından oldukça önemlidir.

Bebeklerde Pişik


 
Özellikle yeni doğan döneminde ve sonrasında bebeklerde bezin bağlandığı bölgede genellikle kasıklarda ve bazen kalça kısmına kadar yayılan parlak kırmızı renkli tahriş olmuş bölgelere pişik adı verilir.  Pişikler bazen deride pullanma ya da içi su dolu yaralar oluşturacak şekilde de ortaya çıkabilir. Elbette bu durumların hepsi bebeklerde huzursuzluk, ağlama ve uyku sorunlarına neden olabilir.


Bebek cildi yetişkin bir insanın cildine göre oldukça hassas olduğu için bezi içerisindeki idrar ve dışkı pişiğin başlıca nedenleri arasında yer alır. Havaların sıcak olduğu dönemde bebeklerde pişik çok daha yaygın olarak ortaya çıkar. Bebeklerde pişik sorununun önüne geçmek için yapılabilecek çeşitli uygulamalar vardır. Ancak unutulmamalıdır ki yukarıda sayılan belirtiler başka bir sağlık sorununun habercisi de olabilir.   
Bu site sadece bilgi amaçlıdır. Herhangi bir tıbbi tavsiyede bulunmaz. Sağlıkla ilgili tüm sorunlarınız için doktorunuza başvurunuz.